Oldal kiválasztása

Kitakarítani az elhanyagolt helyiségeket, rendet teremteni a káoszos szekrényekben, megválni azoktól a tárgyaktól, melyekre már valóban nincs szükségünk, felér egy önismereti utazással. 

MA MÁR SAJNOS NÉPBETEGSÉGNEK SZÁMÍT A KÉNYSZERES VÁSÁRLÁS, ÉS EZZEL PÁRHUZAMOSAN A FELESLEGES DOLGOK FELHALMOZÁSA.

A legnagyobb gondot napjainkban egy otthon rendben tartásánál az jelenti, hogy nincs elég hely a felhalmozott dolgok megfelelő tárolásához, és ezért a takarítást sem tudjuk a megfelelő módon elvégezni. Ha pedig nincs otthon rend, akkor lelkivilágunk is fellázad. Vagyis ha káosz van kint, akkor káosz van bent is. És akkor még a családtagok lelkéről nem is beszéltem.

Ha a rendetlenség állandósul, és bizony a felhalmozás miatt ez elkerülhetetlen, akkor ez a rendetlenség megnehezíti az otthoni feladatok elvégzését. Előbb vagy utóbb, a káosznak látható jelei is mutatkoznak az ott élőkön: rossz közérzet, álmatlanság, céltalanság, tanácstalanság, az egészségi állapot romlása.

Ma már nagyon sokat hallani arról, hogy ne vásároljunk, ne halmozzunk fel feleslegesen dolgokat az otthonunkban. De valahogy még sem tudunk ellenállni a vásárlási szenvedélyünknek. Aztán eljön az az idő, amikor nincs mese, szelektálnunk kell, és meg kell szabadulnunk a feleslegesnek gondolt dolgainktól. De honnan tudhatnánk, hogy mire nincs szükségünk? Honnan fogunk rájönni, hogy melyek azok a dolgok, amelyek számunkra már feleslegesek? Mert mi van, ha most épp úgy gondoljuk, hogy nincs rá szükségünk, de holnap mégis kellene.

Ez a kurzus az mellett, hogy ezekre a kérdésekre válaszokat ad, abban segít, hogy valóban el tudd kezdeni és be is tudd fejezni az otthonod sarkaiban a szelektálást.

Mikor szelektáljunk?

Egy évben kétszer érdemes szelektálni. Egyszer a téli hónapokban, egyszer pedig nyáron. Mindegyik alkalommal az otthonunk más és más részét pakoljuk ki, juttattjuk levegőhöz. No és persze ezzel együtt egyfajta belső takarítást is végzünk. Mert, ahogy bent, úgy kint. Ha káosz van az otthonodban, akkor valószínűleg önmagaddal sem vagy kibékülve.

A szelektálás nem takarítást jelent!

Nagyon fontos, hogy megértsd, a rendteremtés, és a takarítás nem azonos a szelektálással. A szelektálás az első lépés a káoszmentesítésben. De ha ez a lépés kimarad, akkor nem fogsz tudni rutinokat kialakítani és nem tudsz tartós rendet és tisztaságot teremteni az otthonodban. Vagyis Káosz Úr gyakori vendég lesz nálad. A szelektálás azt jelenti, hogy elkezded terv szerint az otthonod minden helyiségét, minden fiókját, szekrényét és egyéb helyeit kipakolni és az ott található dolgokat átnézni.

Ha még csak kezdő vagy a háztartásvezetés terén, tehát nemrég lett önálló otthonod, akkor valószínűleg még nem olyan jelentős a kacatjaid száma. Viszont ha már most elkezded a szelektálás rutinját magadévá tenni, akkor a jövőben sem lesznek harcaid a felesleges dolgokkal a fiókok mélyén. Az elején még kevesebb időt vesz igénybe a szelektálás, de érdemes 3 havonta egyszer végigmenni a lakáson és kiszedni a szekrényekből, fiókokból azokat a dolgokat, amikre már nincs szükséged. 

Ha már gyakorlott háztartásvezető vagy, akkor bizony nálad nem két perc lesz az az idő, amit a szelektálásra kell rászánnod. Ezért lelkileg készülj fel arra, hogy ez egy olyan folyamat, ami talán sosem fejeződik be. Ennek ellenére érdemes szokásoddá tenned, mert a rendszeres szelektálás mellet Káosz Úr ritkán teszi tiszteletét nálad.

Hogyan szelektálj a dolgaid között?

Ahogy a háztartásunk vezetését, úgy a szelektálást sem kell túlbonyolítani. Csak a megfelelő kérdéseket kell feltennünk magunknak, és ezekre a kérdésekre a lehető legőszintébben kell válaszolnunk. Minden egyes ruhát, cipőt, táskát vagy bármilyen más használati tárgyat vegyél a kezedbe, és tedd fel magadnak az alábbi kérdéseket velük kapcsolatban. A válaszok alapján már könnyedén el tudod dönteni, hogy az a valami tényleg kell neked, mert használod és fontos, vagy csak azért tárolod, mert félsz kidobni. Azért nem dobod ki, mert elhangzott az a bizonyos mondat: “valamire csak jó lesz…”? Ez az a mondat, ami sosem őszinte válasz. Ez a mondat csak kibúvó a felelősség alul. A te felelősséged alól, ami a vásárlási mániád megfékezéséről feledkezett el.

Ezeket a kérdéseket tedd fel magadnak, ha a szelektálás a feladat:

❓ Használtam valamihez is az elmúlt egy évben? – Ha nem, ideje kidobni!

❓ Ha most látnám először, akkor megvenném ezt a dolgot magadnak? – Ha nem, akkor miért tartogatnád?

❓ Csak azért nem akarom kidobni, mert eszembe jutott, hogy mennyibe került? – Már eleve olyasmit vettél, aminek a vásárlásakor kidobtad a pénzt az ablakon. Hiszen sosem használtad.

❓ Azért tartom meg, mert a nagyi is nagy becsben tartotta? – Emiatt felesleges. Ne akarj a gyerekeidnek bosszúságot okozni, hogy utánad kelljen minden lomot eltakarítani.

❓ Biztos használni fogom a következő 3 hónapban? – Ha a válaszod bizonytalan, akkor nem fogod használni a következő 3 hónapban, tehát nincs is rá szükséged.

❓ Beleillik az otthonom harmóniájába? – Mert ha nem, akkor miért tartogatod még mindig?

❓ Működik? Nem, de majd a jövő héten megjavítottam. – Ha eddig nem javíttattad meg, akkor már nem is fogod, tehát ki vele!

Ebben a kurzusban az otthonunk sarkait, fiókjait, polcait, dobozait, szekrényeit fogjuk szelektálni. Ezt a kurzust már több mint 1000 ember elvégezte Magyarországon belül és kívül, különböző életkorban és életszakaszban, és különböző állapotban lévő otthonokban. Ez az a szelektálási folyamat, amit minden évben elő lehet venni és el lehet végezni. Ez a káoszmentesítés első lépése. Ezután pedig jöhet a rendszeres rutinok kialakítása.

Nem vagy egyedül!

Ez mindig legyen ott a gondolataid között!

Egy fantasztikus közösség tagja vagy, és ennek a közösségnek hatalmas ereje van, amit érdemes kihasználnod! Kérdezz! Akár tőlem, akár a közösség tagjaitól. Van, aki már több éve klubtag, tehát tudja, hogy te most épp milyen érzésekkel vagy elakadásokkal küzdesz. Tudja, hiszen ő is így kezdte, innen indult. Ezért tud téged akár tanácsokkal, akár szimplán pár kedves szóval támogatni. Kérdezni tudsz e-mailben vagy A KLUB Facebook csoportjában posztolva. Akár melyik kérdezési lehetőséget választod, biztos lehetsz benne, hogy mindig olyan választ kapsz, amivel tovább tudsz haladni az utadon.

 

Szeretném, ha te is megosztanád velem a saját gondolataidat akár rendszeresen, akár csak néha-néha. Ezt kétféle módon tudod megtenni. Hozzászólásban megírod vagy írsz nekem levelet a hello@rendegykattintasra.hu e-mail címre. Bármelyik módot is választod a kommunikációhoz, biztos lehetsz benne, hogy válaszolni fogok rá.