Oldal kiválasztása
Jelenlegi állapot
Nem jelentkeztél
Ár
Cak klubtagoknak
Kezdj hozzá

Otthonpszichológia

harmónia az otthon és a benne élők között

azonnal megvalós0ítható megoldásokkal, hogy pontosan mit is érdemes abban a bizonyos 5 percben elvégezned ahhoz, hogy az otthonod állapota megváltozzon, ezáltal az életedben lévő elakadásokat okozó problémák felszínre kerüljenek, és így a megoldáson tudj dolgozni. Mert ahogy bent, úgy kint.

Mindenkinek kell egy hely, ami csak a miénk, ahova el tudunk vonulni a külvilág elől, ahol igazán ki tudunk kapcsolódni, ahová hazatérünk. Ez bizony az otthonunk. De mi történik, ha ez a hely, ez az otthon, nem szép és kellemes számunkra, nem barátságos, nem hívogató, valahogy mégsem az igazi? Hogyan tudjuk igazán otthonossá és személyessé tenni az otthonunkat? Hogyan tudjuk elérni, hogy a lehető legjobban érezzük magunkat benne? És hogyan tud mindebben segíteni az otthonpszichológia?

Az otthonpszichológia a környezet egy szűk szeletével foglalkozik – mégpedig az otthonunkkal. Fő célja, hogy megmutassa, hogyan is tudunk a magunk számára a lehető legkellemesebb otthont teremteni, milyen szempontokat fontos figyelembe venni.

Az otthonpszichológia nem azonos a lakberendezéssel, bár tény, hogy sok ponton érintkezik a két terület. Míg a lakberendezés középpontjában az élettér stílusos és otthonos kialakítása áll, az otthonpszichológia az otthon és a benne élő személyek közötti dinamikus kapcsolatot helyezi előtérbe.

Nem foglalkozik konkrét stílusokkal és trendekkel, hanem azt tartja szem előtt, hogy hogyan lehet a benne élők életminőségét, hangulatát javítani az otthon kialakításán és dekorálásán keresztül. Azaz hogy hogyan lehet igazán harmóniában az otthon a benne élőkkel.

Emlékszem, hogy kezdeti takarítói éveim alatt kezdtem el figyelni az otthonok állapotában az ott élő emberek, családok életében lévő összefüggéseket. Ezekben az években jöttem rá arra, hogy ha egy otthonban káosz, rendetlenség van, ha nincs rendszeres takarítás, akkor az ott élő emberek életében valamilyen elakadás, probléma van. És most az ott élő emberek alatt a felnőtteket, és azon belül is azokat értem, akiknek az otthon gondozása lenne a feladat.

Ekkor kezdtem el összegyűjteni azon tapasztalataimat, amik által valójában a problémák, elakadások lehetséges megoldásaira jöttem rá. Később pedig a kutatásaim során megtudtam, hogy ezt valójában otthonpszichológiának hívják.  

Ezeket a tapasztalataimat szeretném ezen az oldalon neked is átadni, így segítve téged a káoszmentes otthonszervezés útján.

Sokszor kérdezitek, hogy jó-jó, tudom, hogy ez vagy az a probléma az életemben, de ez hogyan hat ki az otthonom állapotára, és mit tehetek azért, hogy ez mind az otthonomban, mind az életemben megváltozzon? De a fordított kérdést is gyakran megkapom: mi lehet a gond az életemben, hogy az otthonom ilyen állapotban van?

A KOSZradír módszerben az a jó, hogy nagyon gyakorlatias. Konkrétan, el tudsz végezni egy-egy feladatot, tudsz tenni valamit az otthonod állapotának változása érdekében, akár 5 perc leforgása alatt is. Ahhoz, hogy változzon valami az életedben, az életedben lévő elakadásokban, egy fontos szabályt kell alkalmaznod: ha változást szeretnél, változtass meg valamit magad körül. És erre a változtatásra a KOSZradír módszer tökéletesen alkalmas.

Ebben a sorozatban hétről-hétre konkrét ötleteket kapsz, hogy pontosan mit is érdemes abban a bizonyos 5 percben elvégezned ahhoz, hogy az otthonod állapota megváltozzon, ezáltal az életedben lévő elakadásokat okozó problémák felszínre kerüljenek, és így a megoldáson tudj dolgozni. Mert ahogy bent, úgy kint.

Az otthonpszichológia sorozat minden részében egy-egy gyakori probléma lesz a téma, és az, hogy ez hogyan mutatkozik meg a lakásunkban. Ezekre a problémákra hozok egy-egy gyakorlati megoldást, ami a KOSZradír takarítási módszer egy-egy feladata, rutinja, szokása, és könnyen beilleszthető a napi vagy heti rutinodba azonnal.