Oldal kiválasztása

Az otthonod arról mesél, ki vagy te valójában

Ha ezt a mondatot olvasod, akkor valószínűleg te is küzdesz a rend és a tisztaság megvalósításával az otthonodban, és biztos vagyok abban is, hogy Káosz Úr nálad is megjelent már. Hogy mondod? Te nem tudod, hogy ki az a Káosz Úr? Ne viccelj! Na figyelj!  

Bemutatom neked Káosz Urat!

Képzeld el (lehet, hogy el sem kell képzelned), hogy egy nehéz nap után fáradtan belépsz a bejárati ajtón, és rögtön levetett cipőkkel találkozol az előszobában. Ahhoz, hogy eljuss a konyháig, át kell verekedned magad a táskák és a kabátok között, de van, hogy időnként egy-két kulcscsomóra is rálépsz, ami nem épp úriemberhez/úrinőhöz méltó szavakat hoz ki belőled. Aztán a konyhába „toppanék… Röpűlt felém anyám” helyett meglátsz egy bögrékkel, tányérokkal, ételmaradékokkal teli konyhapultot. Haladjunk azért tovább szépen a nappali felé osonva, mert bizony ott sem érnek majd meglepetések. Mármint a rend és tisztaság terén. A kanapén tornyokban összevissza hevernek a párnák és a plédek. Az újság vagy könyv száma, amit előző nap lapozgattál, szemmel láthatóan megsokszorozódott. Lehet, hogy nem is előző nap volt a kezedben? És mi van ott az asztalon? Az most egy almacsutka vagy egy kiflicsücsök? A gyerekszobába még be sem jutottunk, de máris megismerkedtél Káosz Úrral. Na ugye, hogy ismered! Mondtam én!

Káosz Úr mindenhol és mindig jelen van. Néha aktívabb és van, hogy csak csendben figyel. De jelen van! Még akkor is, ha épp azt gondolod, már nem része az életednek, hiszen túl vagy a kisgyermekes és kamaszt nevelek életszakaszodon. Az életszakaszok jönnek és mennek, ezzel egyetértek. Abban is egyet értek veled, hogy a legnehezebb életszakasz a kisgyermekes évekre tehető, hisz akkor a káosz valóban ott van minden sarokban – ez teljesen rendben van, hidd el! Ennek ellenére Káosz Úr minden életszakaszunk kezdetén lesben áll, és csak arra vár, hogy mikor tud színre lépni. Nem válogat életszakasz és életszakasz között, mert mindegyiket szereti. És ha ő kiugrik a sarokból, akkor bizony az nemcsak az otthonunkra, de ránk és a családtagjainkra is hatással van.

Káosz Úr színre lép

Ugye, jól gondolom, hogy számodra is világos, miképpen sikerült egy rendetlen otthont kialakítanod, és milyen módon tudott Káosz Úr beférkőzni hozzátok? De ha szeretnéd, akkor most szembesítelek is vele.

Nagyon egyszerű a magyarázat. Rengeteg dolgot felhalmoztál az impulz vásárlásaid során, és a rengeteg holminak legalább a fele felesleges. Ezt a mennyiséget szorozd meg annyival, ahányan abban a házban éltek, ahol Káosz Úr most jelen van. A szelektálás szokása hiányzik a rutinjaid közül, és mivel roskadásig tele van minden szekrényed, polcod és fiókod, így a takarítás rutinja sem az erősséged. Most már a halogatás is az életed része, hiszen nem látod át azt a folyamatot, amivel ismét tartós rendet és tisztaságot tudnál varázsolni. Ez az állapot már a mindennapjaidat is megmérgezi, és a családtagok is hozzád igazodtak. Ha anya nem csinál semmit, ha nem akar semmin sem változtatni, akkor nekünk sem kell. Így mindenki mutogat mindenkire, és senki nem vállalja azt a felelősséget, hogy az asztalra csap és azt mondja, ebből elég, mostantól változtatunk az otthonunkhoz fűződő viszonyunkon. És mivel mindenki hallgat, nem tesz semmit sem másképp, mint eddig, csak a másikra vár, ezért Káosz Úr széles vigyorral az arcán megjelent nálatok, és kényelmesen bekuckózta magát minden helyiségbe.

Káoszmentesítő gondolatok

Hogyan jutsz el a rendetlenségtől a rendig, a koszos lakástól a tisztáig? Hogyan tudod Káosz Urat száműzni az otthonodból?

Első lépés: felismered, hogy változtatnod kell és vágysz is a változásra.  A következő: tegyél is azért, hogy a változás elinduljon körülötted.

Te megtetted az első lépést: felismerted és tettél azért, hogy változzon körülötted valami, hiszen megvásároltad ezt a kurzust és most felgyűrt ingujjal olvasod a soraimat, hogy mi is az első feladat. Ne is húzzuk tovább az időt, kezdjük el az otthonod káoszmentesítését!

Mindenki panaszkodik, de ki az, aki változtat is?

Kattints a gombra és hallgasd meg!

Szeretném, ha te is megosztanád velem a saját gondolataidat akár rendszeresen, akár csak néha-néha. Ezt kétféle módon tudod megtenni. Hozzászólásban megírod itt vagy írsz nekem levelet a hello@rendegykattintasra.hu e-mail címre. Bármelyik módot is választod a kommunikációhoz, biztos lehetsz benne, hogy válaszolni fogok rá.