Nagyon sok szó esik mostanában arról, hogy milyen sok méreg van az ételeinkben, italainkban, mesterséges adalékanyagok, színezékek, tartósítószerek, ízfokozók formájában. Igyekszünk ezeket elkerülni, és közben nem jut eszünkbe, hogy a rákkeltő főzőedények révén rendszeresen mérgezzük magunkat. Ezeknek a főzőedényeknek az anyagai különféle fémsók és nehézfémek származékait tartalmazzák, amelyek a rákon kívül allergiát és egyéb súlyos betegségeket okozhatnak.

Teflon és egyéb bevonat

A legtöbb kérdést az elmúlt időszakban a teflon és egyéb tapadásgátló bevonatokkal rendelkező edények vetették fel. A teflon sok szempontból kerülendő, egyrészt, ha nem megfelelő minőségű a bevonat vagy a gyártástechnológia nem elég színvonalas, a bevonat hamar elkezdhet felválni és az ételbe kerülhet. Másrészt, a bevonat könnyen karcolódik, és ha a teflon túlhevül, mérgező gázok szabadulhatnak fel a sértetlen felületből is. Így a teflon előkelő helyen áll a rákkeltő főzőedények listáján.

Mivel a teflonbevonat nagyon könnyedén tisztítható, ezért előszeretettel vásárolunk ilyen edényeket. A javaslatom az, hogy mielőtt az új főzőedény megvásárlásra kerülne, vizsgáld meg a felületeket, hogy biztosan nincs-e rajta sérülés vagy a bevonatot jól dolgozták-e rá.

Használat során figyelj arra, hogy még véletlenül se sértsd meg a bevonatot. Az edény tisztításánál pedig sose használj dörzsi vagy durva szivacsot.

Teflonedények tisztításánál óvatosaknak kell lennünk. Ha nem olyan szennyezett az edényünk, akkor ezt sima mosogatószeres szivaccsal könnyen el tudjuk távolítani. Ha erősen szennyezett a serpenyőnk, akkor már gondban vagyunk.

Ebben az esetben tegyél az edénybe 1 pohár vizet, fél pohár ecetet és két evőkanál szódabikarbónát. Ez így forrald 10 percig, a szennyeződés feloldódik, és könnyen eltávolítható egy szivacs segítségével. Arra azért készülj fel, hogy ennek a keveréknek elég szúrós szaga lesz forralás közben, viszont abszolút ártalmatlan.

Előfordulhat, hogy a szennyeződés még makacsabb, és az ecetes forralás után még marad a felületen szennyeződés. Ekkor vedd elő a Putzsteint, és a dobozban lévő szivaccsal biztosan el tudod távolítani ezt is.

Ha szeretnéd az ételek leragadását megakadályozni az újonnan beszerzett teflonedényekben, akkor az első használatuk előtt forralj bennük két pohár ecetet tíz percen keresztül. Így kap az edény belső része egy védőréteget, és utána már nem fog benne semmilyen étel leragadni. 

A sérült főzőedény veszélyes

A sérült edényekben való főzőcskézést jobb, ha elfelejted. Egy zománc lepattanása, a réz vagy öntöttvas sérülése azért különösen veszélyes, mert az edények intenzív hőhatásnak vannak kitéve.

Ha a lábasok, fazekak sérülnek, az edényekben lévő káros anyagok sokkal erőteljesebben oldódnak ki és keverednek az ételekbe. Komoly egészségügyi kockázatokat járhat, ha nem cseréled le őket.

A rézlábasok, -serpenyők használata mindaddig teljesen biztonságos addig, megfelelő ón- vagy rozsdamentes bevonattal vannak ellátva.  

A bevonat nélküli rézedények olyan mennyiségű rezet bocsáthatnak ki, amelyek akár még rosszullétet is okozhatnak. Ezeket cseréld le, és vásárolj jó minőségű, ón- és rozsdamentes bevonattal rendelkező edényeket

Alumínium edények

A rákkeltő főzőedények közé sorolt termék az alumínium edény is. Kiváló hővezető, könnyű és jól tisztítható, de a benne főzött, vagy tárolt étel reakcióba léphet az edény anyagával és káros alumíniumsók keletkezhetnek.

Savanyú vagy sós ételek fokozottan oldhatják az edény anyagát, illetve ha az oxidréteget megsértjük vagy eltávolítjuk (túlzott súrolással), az is lehetőséget adhat az edény anyagából származó kioldódó vegyületeknek, amik növelik az Alzheimer-kór kockázatát. Az alumínium edényben készült ételek semlegesítik az emésztőnedveket és fekélyt okoznak.

Zománcozott edények

A zománcozott edények manapság biztonságosnak mondhatók, hiszen mind a zománc összetétele, mind annak színezőanyagai szigorú előírásokat követnek. A zománcréteg nem lép reakcióba az étellel, ugyanakkor addig, amíg sértetlen marad, megvédi az edény vas vagy acél alapanyagát a rozsdásodástól.

A zománc felület nem tapadó, és ezt a jó tulajdonságát nem egy rétegnek köszönheti, vagyis használat/kopás során sem veszíti el. Hátránya, hogy rideg, ütésállósága kicsi, erős ütésre a fémről lepattanhat. Ha ez megtörténik, nem ajánlatos tovább használni.

Rozsdamentes edények

A rozsdamentes acél edények kiváló hővezető és hőelosztó tulajdonságokkal rendelkeznek, higiénikusak és biztonságosak, sok esetben az egészséges táplálkozás híveinek eszköztárában is szerepelnek.

Kis mennyiségben ugyan oldódhatnak ki az ötvözetből különféle vegyületek, de ezek mennyisége az egészségügyi határérték alatt marad, bár érzékenyeknél okozhatnak tüneteket.

A rozsdamentes edények tisztítása még a rutinosan főzőket is próbára teszi, hiszen ezeket nem szabad súrolni. Ezért önts az edénybe annyi vizet, hogy ellepje az összes, edényben lévő foltot. Önts hozzá egy pohár ecetet és rakj a vízbe még egy kiskanál sót.  

Ezt így együtt forrald 10 percig és utána simán mosogasd el az edényt. Amennyiben maradt még egy kis szennyeződés az edény alján, úgy használd a Putzsteint és az abban lévő szivacs finomabbik felét. Ezt a módszert alumíniumedényeknél is nyugodtan alkalmazhatod. 

Öntöttvas edények

Az öntöttvas edények kiváló hővezetők és hőtartók, a bennük készült ételek ízletesek, és gazdag beltartalommal rendelkeznek. Egyetlen hátrányuk, hogy nagyon súlyosak.

A réz kifejezetten fertőtlenítő hatású, bár ezzel kapcsolatban felhívnám a figyelmedet a túlzott súrolás és a savas ételek hosszú időn keresztül rézedényben való tárolásának elkerülésére. Az edényből ilyenkor rézionok oldódhatnak ki, ez pedig hányingert, szédülést és hasmenést is okozhat.

A főzés szempontjából legbiztonságosabb és legegészségesebb…

…edények közé tartozik a kerámia (zománcos és mázatlan). Nem mérgezi az ételt, a benne lévő vitaminokat megőrzik, megtartják rostjait és nedvességtartalmát. A mázatlan terrakotta főzőedényt átjárja az étel víztartalma, ennek révén ásványi anyagok oldódnak ki az agyagból. A zománcos agyagedények esetében érdemes a felhasznált zománcfesték összetételének utána járni, gondot okozhat ugyanis, ha az edényt borító máz ólmot tartalmaz, amit a régi fazekasok használtak. Az ólommérgezés miatt emésztési zavarok, magas vérnyomás, illetve vérszegénység alakulhat ki.

Szeretném, ha te is megosztanád velem a saját gondolataidat akár rendszeresen, akár csak néha-néha, netán kérdésed van? Ezt kétféle módon tudod megtenni, feltenni. Hozzászólásban megírod itt vagy írsz nekem levelet a hello@rendegykattintasra.hu e-mail címre. Bármelyik módot is választod a kommunikációhoz, biztos lehetsz benne, hogy válaszolni fogok rá.