Sajnos az utóbbi évtizedekben egyre több helyen lehet találkozni a 60-as években már felszámoltnak vélt ágyi poloskával. Az esetek kb. 50 százalékában szállodákban és kollégiumokban fordul elő, a maradék 50 százalékban pedig az otthonunkban. Kutatók szerint az ágyi poloska már az ősembert is gyötörte a barlangok mélyén. Az emberrel együtt civilizálódott, folyamatosan alkalmazkodott annak életéhez. Testalkata rejtőzködésre termett, életmódja követi az ember életritmusát. 

Az ősi vérszívó poloskák eredetileg nem csak embervért szívtak. Közeli rokona, a ma is létező óvantag, mely tyúkólakban és galambdúcokban lelhető fel. A galambóvantag elsősorban madarak vérével táplálkozik, de alkalmilag az emberből is szívhat vért. Az ágyi poloskához hasonlóan, rejtőzködő életmódot él. Napközben eldugott helyen, a gazdaállat fészkének rejtekében bújik, csak éjszaka időszakosan jár táplálék után. Szúrása az ágyi poloska csípéséhez hasonlóan kellemetlen viszketéssel jár, továbbá csalánkiütéshez hasonló, nehezen gyógyuló, hólyagos, nedvező bőrelváltozásokat, bőrgyulladást okozhat. Az ártalom jellege és a kártevő életmódja miatt az ágyi poloska egyedekkel gyakran összekeverik. Az ember környezetében nem szaporodhat el, mivel az emberből történő vérszívást követően elpusztul. 

Poloskák terjedése a tankönyvi esetek szerint általában passzív. Ilyen esetekben mi magunk hurcoljuk be a lakásba, egy fertőzött tárggyal. Az ágyi poloska rejtekhelyei az alvó ember közelében vannak: képkeret a hálószobában, ágy, falvédő, könyv, éjjeliszekrény, matrac, utazótáska. Ezen tárgyak közvetítésével (egyik lakásból a másikba való költöztetésével) válik rémálommá az éjszakai alvás, az új lakásban is. Paradox módon a világ nyitottsága, illetve a hazai nehéz gazdasági és szociális helyzet egyaránt az ágyi poloskának kedvez.

A jellemzően hostelekben, néhány napra megszálló turisták hozzák-viszik az ágyi poloskákat – repülőgépen közlekedve néhány óra alatt kontinenseket szelhetnek át, az utazótáskákban lapuló poloskákkal együtt. A hazai városi lakosság pedig gyakran kényszerül albérletet váltani, esetleg használt bútort szerez be. 

Első körben házilagos barkács megoldásokkal igyekszik mindenki megszabadulni az ágyi poloskától. Ez általában nem szokott sikerrel járni. Ennek okán (a sikertelenség mellett) többnyire ellenállóképességet alakítanak ki az ágyi poloskák szervezetében. Ezen tényezők miatt, az utóbbi 10 évben robbanásszerűen nőtt az ágyi poloska bejelentések száma Budapesten. 

Lakótömbön belül, jellemzően függőleges irányban, fűtéscsövek hézagai mentén, panelhézagokon át, strangokon keresztül, védőcsövekben közlekednek lakásról lakásra. Körfolyosós bérlakásokban nem ritka, hogy ágyneműből rázzák le az ágyi poloskát alsóbb szintekre, ahonnan a nyitott ajtón vagy ablakon át jut be a lakótérbe. Vándorol és vándorol, elbújik az ágyban vagy környékén, majd éjjel vérszívásba, szaporodásba kezd.

Honnan tudod, hogy ágyi poloska jött hozzád vendégségbe?

Felismerni, hogy ágyi poloska van nálad, nem annyira nehéz feladat. Ovális alakjáról, 4-8 mm hosszúságáról, és a poloska jellegzetes vörösesbarna színezetéről könnyen be tudod azonosítani. Viszont észrevenni, annál nehezebb, hiszen az ágyi poloska sosem mutatja meg magát az embernek. Az ágyi poloska éjjel szeret virgonckodni, így csak éjjel jön elő azokból a hézagokból vagy repedésekből, ahol a nappali órákat előszeretettel tölti. Mozgása, apró termetéhez viszonyítva rendkívül fürge, és ezért elég sokáig észrevétlenül tud ide-oda cikázni az orrod előtt.

Hátsó fertályán nem záródó, folyamatosan termelő bűzmirigy található, ami miatt kellemetlen szagot árasztanak magukból. Ezt a kellemetlen szagot akkor engedi ki feléd a poloska, ha megijeszted, és ha azt érzékeli, hogy veszély fenyegeti. De mivel ez az élősködő éjjel közlekedik a lakásban, ezért nagyon kicsi a valószínűsége, hogy találkozni fogtok egymással, így nem a bűz fogja felhívni rájuk a figyelmedet.

Nem látom!

A látogatását könnyebb felismerni, mint gondolnád. Az ágyi poloska elsősorban emberi vérrel táplálkozik, ezért amikor megcsípik az áldozataikat, kiütéseket okozhatnak. Attól függően, hogy ki mennyire érzékeny egy-egy ilyen csípésre, az allergiás reakciók nagysága más és más lehet. Jellemzően viszkető, szúnyogcsípésre emlékeztető nyomot hagynak a bőrön, ami reggelre, délelőttre jön elő, és legfőképpen a kéz- és lábfejen, hajlatokban, arcon. 

Ha épp nincs szúnyog invázió, vagy esténként nem hallod a zümmögését, másnap mégis viszkető csípésekkel ébredsz, akkor kezdj el gyanakodni.  

Miért? Mert a Magyarországon nyilvántartott emberi élősködők közül csak az ágyi poloska támad éjjel. Nem zümmög, mint a szúnyog, és a test bármely puhább bőrfelületét csípheti. A csípés rettentően viszkethet akár egy hétig is, szemben a szúnyog 2-3 napos viszkető érzésével. Így a csípésük egyértelműen azonosítják a poloskát. 

Az ágyi poloska jelenlétét alátámasztó másik bizonyíték az ágyneműhuzatokon található vércseppfoltok. Ha egy ágyi poloskát a forgolódás közben véletlenül agyon nyomsz, miután az már jóllakott a véreddel, akkor a poloska gyomrában található vér szétfolyik a lepedőn, ezzel jelezve, hogy – hahó, itt vagyok! Ha nincs olyan “szerencséd”, hogy alvás közben agyon nyomd az ágyban vendégeskedő idegent, akkor is felismerheted őket az ürüléknyomaikból. Ezek az ürüléknyomok homokszemnagyságú fekete foltok, és annyira rondák, hogy nem tudod nem észrevenni.

Cselekedni gyorsan kell!

Az ágyi poloska sajnos gyorsan szaporodik, és mivel a felismerésük egy laikus számára sok időt vesz igénybe, könnyen meg tudnak telepedni egy lakásban. A poloska első megjelenésétől, a probléma felismeréséig átlagosan 30 nap telik el, ami azt is eredményezheti, hogy a 30. napon már 50 kikelt ágyi poloskával is lehet számolni. Ebből a kifejlett ivarérett poloska száma elérheti 20-at, akik addigra már akár 80-100 kikelésre váró petét is rakhattak. A szaporodásuk folyamatos, és egy idő után számuk hatalmasra nő. Eleinte lassan, majd mikor már több ivarérett poloska van a lakásban gyorsan terjednek, ezért az idő ebben a helyzetben nem neked dolgozik. A csípés első tüneteitől 1-2 hét várakozás, megfigyelés és tanakodás még belefér, de utána be kell avatkozni akár házilag, akár szakember segítségét kérve.

Nem értem! Miért pont nálam? Mindig alaposan és rendszeresen takarítok!

Nagyon sokan talán büszkeségből, talán tudatlanságból kifolyólag nem mernek beszélni a poloska megjelenéséről, és nem akarnak segítséget igénybe venni. Úgy gondolják a tisztaság, a rendszeres takarítás elég ahhoz, hogy az ő lakásukat ezek az élősködők messzire elkerüljék. 

Elárulok egy titkot. Az ágyi poloska nem tud különbséget tenni tiszta vagy koszos lakás között. Akár tiszta, akár elhanyagolt a lakás, ők mindenhol meg tudnak telepedni. Az ágyi poloska nem érzékeny a koszra, és nem vonzza őket a tisztaság. Kizárólag az ember érdekli őket, hiszen abból nyerik a táplálékukat. Az ágyi poloska vagy a saját lábán sétál be a lakásodba, vagy mások ajándékoznak meg vele.

Saját lábon jött

Ha egy lakásba megjelent a poloska, vagyis fertőzötté válik valakinek az otthona, akkor könnyen át tud sétálni egy másik lakásba is. Ez a fajta vándorlás, elfertőződés tipikusan a panelházakban jellemző. Nem kell nagy résnek lennie ahhoz, hogy az ágyi poloska kedvet kapjon a vándorláshoz.  

Nehéz úgy felépíteni egy lakást, hogy repedésmentes legyen, és a legkisebb méretű repedések is megszűnjenek. Gondolj csak a nappali ablakára, amit a nyári melegben az esti vagy reggeli órákban nyitva hagysz. Könnyen jöhetnek ilyenkor a poloskák a külső falon is, főleg ha az alattad lakó az ablakban szellőzteti az ágyneműjét. Gyakran még a legyeket, szúnyogokat is nehéz távol tartani a lakásból, nemhogy egy nála jóval kisebb testű ágyi poloskát. Ha most eszedbe jutott a szúnyoghálós megoldás, akkor rögtön kedvedet is szegem, mert ezek az élősködők annyira kicsik, hogy bármilyen pirinyó résen vidáman átbújnak, így a szúnyogháló nem akadály számokra.  Az ablakokon kívül a lakásokon átfutó csövek, egyéb szerelvények is megkönnyítik a vándorlásukat, és sajnos egy panelházban ezeknek a csöveknek, és tárolóinak az átvizsgálása vagy felújítása nem olcsó mulatság. Arról nem is beszélve, hogy egy panelházban ez a közös költséget jócskán megterhelné, és ehhez általában a lakók nem járulnak hozzá. Pedig ez alapjában véve közös érdek lenne. 

Szerencse a szerencsétlenségben, hogy általában az alsó-felső szomszédok által jöhet a poloska, mert a csövek függőlegesen futnak, és az ágyi poloska is szívesebben mászik függőlegesen. Így első körben csak két szomszédot kell ezzel kapcsolatban zaklatni.

Ha a szomszédtól kaptad/kapod az ágyi poloskákat, akkor elég nagy kihívással állsz szemben. Ebben az esetben nem a poloska kiirtása lesz számodra a legnagyobb kihívás, hanem a szomszéddal való együttműködés. Hiszen arról, hogy valakinél megjelent a poloska, nem beszél senki szívesen, sőt egyenesen tagadja, mert ha ez kiderül, az nagy szégyen lenne. Pedig a célravezető megoldás az, hogy beszélünk róla, és összefogunk a kiirtásuk érdekében.

Egy fertőzött szomszéd, aki esetleg nem együttműködő, sajnos újra és újra fertőzheti a lakásodat. Ilyenkor minden védekezés csak szélmalomharc.

Ha a bogarak megjelentek, akkor 90%-ban az egy másik lakásból liftezett át hozzád. Legyen az akár ágyi poloska vagy csótány. Mivel ilyenkor az egyéni védekezés ellenük csak szélmalomharc, és tartós eredményt nem lehet elérni, ezért az első és legfontosabb lépés, hogy beszélj a problémáról. Tudom, hogy ezt nagyon nehéz megtenni, mert senki sem szívesen vállalja fel, hogy az otthonában kellemetlen lakótársak vannak. Én is, és Te is pontosan tudod, hogy a kialakult helyzetért nem Te vagy a felelős, ezért nem is kell szégyenkezned.

Homokba dugott fejjel nem fogod észrevenni a megoldást!

Ha már eljutottál/eljutottatok odáig, hogy beszéltek a problémáról, és kiderült, hogy melyik lakás/lakások fertőzi a többit, akkor jöhet a következő lépés. Összefogással, szervezettséggel végérvényesen ki lehet irtani ezeket a nemkívánatos vendégeket. Egy közgyűlés keretein belül mindent meg lehet beszélni. 

Előfordulhat hogy az érintett lakástulajdonos, akinek a lakása bizonyítottan fertőzi a többit, továbbra is elzárkózik attól, hogy a lakásában szakszerű irtás legyen. Ebben az esetben ne félj a törvényes eszközökhöz nyúlni. A 18/1998. (VI. 3.) NM számú: a fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről szóló rendelet minden ilyen esetben alkalmazható. Ezzel a törvénnyel kapcsolatban azonban fontos információ az, hogy a védekezés történhet házilag is. Vagyis első körben senki sem kötelezhető arra, hogy szakemberrel oldja meg a problémát az otthonába. Viszont ha a házilagos próbálkozások nem hoznak sikert, akkor már lehet fordulni a helyileg illetékes Népegészségügyi Intézethez. Sőt! Nem csak lehet, hanem kell! Abban az esetben, amikor már a Népegészségügyhöz kell fordulni, nagyon fontos hogy a panasz megfelelően megalapozott legyen. A megalapozottság ténye lehet egy hivatásos rovarirtó szakmai véleménye, de a korábban, ezzel a témával megtartott közgyűlés jegyzőkönyve is kiválóan alkalmas erre a célra.

Nem a saját lábán jött

Ebben az esetben Te, vagy mások viszik be őket a lakásba. Természetesen ez teljesen véletlenül történik, és nem is tudsz róla. A poloska terjedése leginkább az influenzára hasonlítható. Közösségekben, közösségi helyeken szeded össze, és első pillanatban észre sem veszed, de utána elég sokáig tudsz miatta szenvedni.

Honnan tudsz hazavinni ágyi poloskát?

Az egyik leggyakoribb előfordulási helyei a poloskáknak a nyaraló helyek. A hotelek, szállodák, apartmanok átmenő forgalma folyamatosan, ezért a cserélődő vendégek automatikusan hozzák-viszik ezeket a „nagyon utálom” rovarokat. Ezeken a helyeken az állandó nyitvatartás is megnehezíti az alapos takarítást, és a mindenre kiterjedő rovarirtást.  Ezért egy nyaralás alkalmával könnyen haza lehet vinni néhány ágyi poloskát a bőröndön belül utaztatva. 

A másik gyakori előfordulási helyek a poloskák számára a használt bútorok. Sosem tudod, hogy ezek a tárgyak hol voltak, honnan kerültek oda. Ebből kifolyólag sosem lehetsz abban biztos, hogy ahol ezeket korábban tárolták, az a hely fertőzött volt-e ágyi poloskával vagy sem. Lomtalanításkor egy-egy kincsnek vélt tárgy is otthont adhat pár poloskának, és az antikváriumban vásárolt könyvek is fertőzöttek lehetnek. 

Nem csak a régi, antik bútorok okozhatnak meglepetéseket, hanem az újonnan vásárolt berendezések is. Egy új bútor vásárlásával is vihetsz haza ágyi poloskát, hiszen nem elképzelhetetlen, hogy a bútorok szállítása, és raktározása közben egy-egy poloska is bekerül a csomagolásba. Ezért érdemes elővigyázatosnak lenni minden bizonytalan eredetű tárggyal, amit beviszel az otthonodba.

Legkedveltebb búvóhelyek

Az ágyi poloska egyik tipikus rejtekhelye az ágy, fa és szövet részeinek illesztése, tűzése, és a szűk hasadékok, mint például az ágyrácsok hézagai. Az ágyi poloskákat gyakran csak az ürülékük árulja el, vagyis azok a bizonyos fekete pöttyök a fa vagy kárpit illesztések mentén. A szakadt kárpit, matracok varrása is kedvelt poloska búvóhely, de a bútor csavarozásának hornyolása is kívánatos számukra. Ágyi poloskák rejtőzhetnek azon hátizsákok varrásai mentén, melyeket tartósan az ágy környékén tároljuk (pl ágyneműtartóban).

Ha a fentiek elolvasása után teljesen biztos vagy abban, hogy ágyi poloskával állsz szemben, akkor itt az ideje a cselekvésnek!

Szabadulj meg tőlük!

A cselekvést két módon tudod kivitelezni. Az egyik, amikor szakember segítségét veszed igénybe, a másik, pedig amikor Te magad, házilag állsz neki a probléma elhárításának. Én most a házi poloska irtásról fogok egy kicsit bővebben írni. 

Általában ilyenkor mindenki elrohan egy rovarirtó szakkereskedésbe, és megkérdezi az eladót, hogy milyen szert szerezzen be. Az eladó készségesen válaszol, és valószínűleg egy konkrét terméket is ajánl az eredményes irtás érdekében. Te gyorsan kikapod a kezéből, és kifizeted, majd rohansz haza és nekiesel az ágyak szétszedésének. Ezzel a módszerrel az a baj, hogy kiűzés helyett inkább csak szétkergeted az ágyi poloskákat a szobába, és ezzel vándorlásra készteted őket, akik egyébként egy helyen, nyugiba szeretnek megbújni.   

Ne kezd a védekezést azzal, hogy szétszeded az ágyat, vagy a többi bútort! Bár a hívatlan vendéged neve ágyi poloska, de ez nem azt jelenti, hogy csak ágyban él. Bárhol az ágy körül jól érezhetik magukat, ezért a bútorok szétszedésével tovább kockáztatod azt, hogy a poloskák jobban elterjednek a lakásba. Biztosan az is megfordul majd a fejedben, hogy átköltözöl egy másik szobába. Hidd el, hogy ezzel sem érsz el eredményt. Az éhes poloskák utánad erednek, hiszen egy üres ágy nem táplálja őket. Neki a Te véredre van szüksége, és nem egy tiszta és érintetlen ágyra. A szobából való kiköltözéssel hosszú távon csak vándorlásra kényszeríted őket. A poloskáktól úgy a legkönnyebb megszabadulni, ha békén hagyod őket, és hagyod, hogy egy körben az ágy körül gyülekezzenek, és virgonckodjanak.

Ha saját magad akarod elvégezni az ágyi poloskairtást, akkor sok idő, türelem, és koncentráció kell az eredmény elérésig. Na meg persze megfelelő irtószerekről se feledkezz meg, mert csak úgy csettintésre nem fognak ezek a dögök megmozdulni. Amit javasolni tudok házi kivitelezéshez, az a Protect ágyi poloskairtó permet. De ebből is kezdéshez legalább 3-4 flakonnal szerezz be, mert 1 darabbal nem mész semmire. Egy flakon tartalma olyan a poloskáknak, mint halottnak a csók.    

Addig kell ismételni a heti rendszerességű írtásokat, amíg egyetlen egy poloska sem lelhető fel az otthonunkban. Az ágyi poloskával nem könnyű együtt élni, de megszabadulni sem. Valójában teljes bizonyossággal ki tudom jelenteni, hogy nincs semmilyen olyan módszer, ami 100%-os hatékonysággal távol tudná tartani az ágyi poloskákat a lakástól. Csak a légmentes lezárás, de ez elég lehetetlen elvárás. Tehát bármikor számíthatsz arra, hogy újból, és újból visszatérnek ezek a hívatlan vendégek, és sosem lehetsz abban biztos, hogy valóban teljesen kiirtottad őket. 

A poloskairtás nagyon bonyolult és összetett folyamat. Az eredmény rengeteg tényezőtől függ. Függ az adott lakást körülvevő lakóközösségtől, a lakás aktuális állapotától, a lakás berendezésétől és zsúfoltságától, a rovarirtó tapasztalatától, a Magyarországon engedélyezett irtószerektől. Ezek összessége adja az eredmény sikerességét. Viszont ez a sok tényezős felállás pont azt erősíti meg, hogy nagy valószínűséggel nem fogjuk tudni 100%-ban kiirtani az otthonunkból a poloskákat. Miért? 

Nagyon fontos megérteni azt, hogy minden irtás az adott pillanatban hatásos, és az adott pillanatnyi állapotot orvosolja. Minden szernek van egy bizonyos hatástartóssága, de ez a tartósság sosem hónapokban mérhető. Vagyis érthető nyelvre lefordítva ez azt jelenti, hogy amikor te az irtószert kifújod a flakonból, amikor a felületeket, réseket lekezeled, akkor azokat a poloskákat irtod, amik épp akkor, abban a pillanatban ott tartózkodnak, és maximum a következő 2-3 napban ott megjelennek. Azokra már semmilyen hatással nem lesz az irtószer, akik 1-2 hónapra rá kerülnek a lakásba.

Kezdődhet a valódi irtás!

Ennél a munkánál is, mint minden feladatnál fontos az alaposság, és a precizitás. Minden lépés után tedd fel magadnak ezt a kérdést? Ha én akkora lennék, mint egy poloska, és el akarnék bújni valahol az ágy körül, hová bújnék? Ahány válasz születik, annyi helyen kell irtást végezned. Tehát ha jól belegondolsz, akkor az otthonod minden kis és nagy zugában. Az irtást kezd el koradélelőtt, és lépésről lépésre, cm-ről cm-re haladj a szobában. 

Kezd az ágynál, és az ágy körül lévő berendezésekkel. Az ágyat, az ágy melletti, és az ágyban lévő minden rést kezelni kell. Itt szóba jön az ágy illesztése, zsanérjai, pántjai, az ágy teljes alja, élei. Konnektor környéke, a padló szegője mögötti része, falfuratok, polcok falillesztése, és természetesen, ha padlószőnyeg van a helyiségben, akkor annak a teljes felső és alsó része. Igazából bármilyen rés. Ezeket fokozatosan szép lassan kell az írtószerrel kezelni, és semmit sem szabad kihagyni. Ehhez nagy türelem kell, mert a flakonos rovarirtóval, tapasztalat nélkül első körben legalább 4-5 órára lesz szükséged. Mindezt lépésről lépésre 1 hét múlva meg is kell ismételnie. Ebben a sorrendben haladva nagy sikert tudsz elérni a poloskákkal szemben! 

Az ágyon lévő paplanról és párnáról a fürdőkádban húzd le a huzatot, fújd be a lehúzott huzatokat a szerrel, majd azonnal mosd is ki. A csupasz paplant és párnát zsákold be, de mielőtt bekötnéd a zsák száját, a zsák belsejébe is fújj az szerből.

Aztán jöhet a zsák bezárása, majd másnap a csupasz ágynemű mosása. A következő lépés a matrac kezelése hasonló módszerrel, mint az összes többi berendezésnek. Fújd be a matracot irtószerrel, és fél óra múlva porszívózd át a matrac összes oldalát. A legjobb, ha még az irtás megkezdése előtt beszerzel egy olyan porszívót, ami a matrac teljes mélységéből kiszed mindent, és az atkákat is felszippantja. Ezután kezd el az ágyat is szétszedni, de előtte alaposan fújd be az illesztéseit, és azokat a részeket, ahol a kárpit hozzá van erősítve az ágyhoz. Az ágyat állítsd az oldalára, és az alját is kezeld le. Ez eddig kb 2-3 flakonodba, és 1-2 órádba kerülhetett. Az apró dolgok további kezelésével további 2-3 flakon és 1-2 óra fog elmenni. És ez még csak egy helyiség.

Minden dolgot, amit a szobában tartasz, tárolsz, be kell zsákolni, és le kell kezelni. A szekrények tartalmát ki kell pakolni, zsákolni, majd a szekrényeket kívül-belül átmosni, fertőtleníteni. Itt most a fertőtlenítés a szerrel való befújást jelenti, és mindig az átmosás után. A zsákok tartalmát mindig fújd be az irtószerrel, majd rögtön zárd le légmentesen. Fontos, hogy külön zsákold azokat a dolgokat, amiket esetleg nélkülözni tudsz akár 1 évig is, és külön, amiket nem. Amiket nem tudsz nélkülözni, azokat minél hamarabb mosd ki vagy át. A zsákolás során semmit ne rázogass. Mindent egyenesen a neki kikészített zsákba rakj bele, kezeld le, és zárd be. Ezeket a szétszedős, zsákolós műveleteket még egyszer 1 hét múlva ismét meg kell tenned. És persze ezután is minden héten mindaddig, amíg úgy nem érzed, hogy a poloskák elhagyták az otthonodat. A heti írtások között pedig mindennap lefekvés előtt az ágyak környékét fújd be az írtószerrel. 

Ha ezt így összességében nézed, akkor Te is láthatod, hogy nagyon sok munkaórára, és kb. 10 db flakon Protect rovarirtóra biztosan szükséged lesz. Ha ráadásul galériád vagy lambériád is van, és zsúfoltabbak a szobáid az átlagosnál, akkor mindez lényegesen több idő, és több flakon lesz. 

A berendezések mellett ott van a falak felülete is, ahol szintén ott hagyja a nyomát a hőn szeretett poloskánk. Ha lemosható a festék, vagy a tapéta a falon, akkor nyugodtan ess neki, és mosd le a teljes felületet. Ha nem mosható a falfelület, akkor bizony jön a kapargálás, de az azt vonza magával, hogy a folt ott marad, még akkor is, ha halványan. Tehát érdemes egy ilyen poloska invázió után egy teljes, minden felületre kiterjedő tisztasági festést csinálni. 

A padló takarítása is egyszerű, ha simán fel tudod mosni. Ha viszont padlószőnyeg van, akkor érdemes a szőnyeget lecserélni egy újra, mert a szőnyeg szálai között is sunyin meg tud lapulni egy-egy poloska. Tudom, hogy ez nem tűnik egyszerűnek, hiszen egyáltalán nem az. Az ágyi poloska kiirtása a szakembereknek is nehéz, akik sokkal jobb irtószerekkel vannak felszerelve, és sokkal nagyobb tapasztalatuk van e téren. Így a házilag, laikusként végzett poloskairtás természetes, hogy rettentően nehéz, és az eredmény is kétséges.

Mit csinálj az éjszaka leple alatt? 

Fent már említettem, hogy az ágyi poloskák elleni harcban nem szabad a szobából kiköltözni, és ez bizony azt hozza magával, hogy velük kell éjszakázni. Viszont azt nem mondtam, hogy nem tudsz védekezni a csípések ellen.

Tegyél az ágyak lábaira kétoldalas ragasztóval ragadós csapdát, és az ágyak környékét esténként Protect rovarirtóval fújd be. Ha az ágy teljesen a falhoz van tolva, akkor húzd arrébb 2-3 cm-rel. Az üveg felületeken nem tudnak függőlegesen mászni az ágyi poloskák, ezért ha lábakon álló ágyad van, akkor rakd az ágy lábait egy-egy befőttesüvegbe. Persze a befőttesüveg elég masszív és vastag legyen, mert jó pár kilót ki kell bírnia az éjszaka alatt.

A lelógó paplant a poloskák hídként használják a padló és közötted. Ezért amíg jelen vannak a rovarok, ágynemű helyett használj hálózsákot. 

Mikor valódi a siker?

Ha sikeres a poloskairtás akkor az, néhány héten belül kiderül, mert ugyanis az összes élő példány elpusztult a petékkel együtt. Vagyis nem lesz több élő példány, ami szaporodna, vagy csípne. Az irtószerek néhány hetes tartóssága függvényében ez általában 2-3. hét. Ha már nincs élő bogár, vagy nincs új csípés, akkor az irtás sikeres.

Sikeres volt a poloskairtás, de a lakás visszafertőződhet? 

Ha az utolsó kezelés utáni 2-3 hetes türelmi időszakot követően néhány hét, vagy akár 1 hónapnyi tünetmentes időszak is volt, akkor az irtás sikeres volt. Ha az ágyi poloska a türelmi időszak utáni tünetmentes időszak után újra megjelenik, akkor gond van. Akkor bizony visszafertőződött a lakás. Az, hogy mennyi időre lesz a lakás poloska mentes, az már a lakás környezetétől, szomszédjaitól függ. Ez lehet 1 hónap, vagy fél év, esetleg évekről is beszélhetünk. Abban az esetben viszont, ha megtörténik a visszafertőződés, semmi esetre se hibáztassuk magunkat, vagy a rovarirtót. Hiszen megtettünk mindent, és egy időre eredményt is értünk el. Ilyen esetben azon kell elgondolkodni, hogy hogyan tudod bevonni az eredményes írtásba a szomszédokat.

Legkedveltebb lakóhelye 

Jelenleg is sokan annak a tudatában élnek otthon, hogy a lakótelepi lakásokban bármikor felütheti a fejét az ágyi poloska. Kevésbé szerencséseknél félévente, 3 havonta visszaköszönhet ez a probléma. Egy olyan lakóközösségben egyénileg védekezni a poloskák ellen sajnos elég rövid távú megoldás, ahol a szomszédok is ki vannak ennek téve, de ők irtani nem tudják, vagy nem akarják. Abban az esetben, ha a lakóközösség nem nyitott a közös együttműködésre, és fennáll a visszafertőződés esélye, érdemes átgondolni, hogy hogyan tudod úgy átrendezni a lakásodat, hogy egy esetleges visszafertőzés esetén gyorsan és hatásosan tudj lépni. 

Egy egyszerű példán keresztül megpróbálom megmutatni Neked, hogy hogyan kell egy szobát berendezni úgy, hogy egy visszafertőződés esetén gyorsan tudj lépni, gyorsan el tudd kezdeni az irtást. A példa nem személyre szabott, hiszen nem ismerem a lakásodat. De biztos vagyok benne, hogy a tanácsaim alapján megfelelően át tudod rendezni a lakásodat, és vész esetén a gyakorlatban is használni tudod. Egy fontos szabály, már így az első lépés előtt. A szoba átrendezését csak akkor szabad elvégezni, amikor már teljesen biztos vagy abban, hogy az élősködőket száműzted, és valóban nem áll fenn a fertőzöttség.

Egy poloska biztos helyiség

Az egyik sarokban található egy ágy. Az ágy felett egy falra szerelt polc. Az ágy mellett egy gardróbszekrény. Az ágy végénél kezdődik két darab polcos szekrény, a másik szabad sarokban pedig egy íróasztal van. Az ágy alatt néhány doboz is megtalálható, mert előszeretettel használja mindenki az ottani üres területet tárolásra. 

Ha idáig eljutottál az olvasással, akkor már biztosan tudod, hogy az ágyi poloska az alvó ember környezetében telepszik meg. Mivel vérrel teleszívott hassal nem igazán gyors mozgású, ezért nem fog messze menni, hogy elbújjon. Így evidens, hogy az ágy közvetlen környezetében fog tanyázni. Ezért ne könnyítsd meg az életüket, hanem pont fordítva. Nehezítsd meg azzal, hogy a lehetséges búvóhelyeit felszámolod, eltünteted. 

Az ágy legyen a lehető legszabadabb, és legkevesebb dologgal körülvett. Hogyan? Leírom, hogy ezt a szobát, hogy rendezném be, ha poloska veszélye lebegne a fejem felett. A gardróbszekrényt az ágy mellől elforgatom, így máris szabad helyem lett az ágy és a szekrény között. Ezzel elértem azt, hogy a szekrény kevésbé legyen kitéve a fertőzés lehetőségének. A fal és a szekrény között minden esetre hagyok helyet, hogy esetleges poloskairtás esetén – falhoz rögzített gardrób esetében – legyen lehetőségem a körbe permetezésre. Az ágy felett lévő falipolcot az íróasztal fölé teszem, mert az ággyal szomszédos falra semmi esetben nem szabad rögzített polcot szerelni. 

Az ágyat határoló falrészeket teljesen szabadon kell hagyni. Maximum 1-2 kép mehet a falra. De csak annak tudatában, hogy irtáskor azt is le kell majd kezelni.  

A falvédőt, a lambériát, a beépített polcot teljesen zárd ki a tudatodból, ha egyszer már vendégül láttál poloskákat. Az ágy vége és az egyik könyves polc összeér az eredeti berendezés szerint, ami egy kánaán a poloskák számára. Ezért megszüntetem a közvetlen érintkezési lehetőséget, tehát eltolom ezeket a berendezéseket egymástól, és így az ágy elég szabaddá válik, és egyben egy kicsit sterillé változik át.

Az ágy alatti tárolás bár praktikus, és minden lakásban fellelhető. De egy olyan otthonban, ahol már egyszer megjelentek a poloskák, és még mindig ott a fejünk felett a vészharang, ami bármikor megszólalhat, ezt a tárolási módszert el kell felejteni. Semmit nem szabad tárolni az ágy alatt, az ágyneműtartóban, még zsákban vagy műanyag tárolóban sem. Az ágy alatti résznek mindig teljesen üresnek kell maradnia. Ezért ebben a szobában a tároló dobozokat áttelepítem az íróasztal mellé. Ezzel az átrendezéssel elértem azt, hogy az ágy teljesen szabaddá váljon. 

Ha bekerül az otthonomba az ágyi poloska, és szeretne belőlem táplálékhoz jutni, akkor biztosan az ágyat fogja választani. És mivel ez az ösztönös viselkedése, ott is fog megtelepedni. De mivel az ágyat teljesen szabaddá tettem, ezért nem könnyítettem meg a feladatot számára. Sőt! Még egy fokkal meg is nehezítettem, mert a 4 lábon álló ágy lábát kétoldalas ragasztóval körbe tekertem, ami poloska csapdaként fog szolgálni mostantól. Ha ezt követően megjelenne az ágyi poloska, lényegesen egyszerűbb lesz tőle megszabadulni. Talán még azt is ki merem jelenteni, hogy szakembert sem kell bevonnia. De persze csak akkor, ha nem most fogsz találkozni vele először.   

Az ágyi poloskákkal együtt élni, és megszabadulni tőlük nem könnyű. Azzal, hogy az ember házilag próbál javítani a helyzetén sajnos sokat árthat, ha azt nem kellő megalapozottsággal, és körültekintéssel teszi. De ha előre felkészülsz, és minden információt összegyűjtesz, és rászánod az idődet, az energiádat, és előveszed a kitartásodat, akkor az eredmény előbb vagy utóbb megérkezik.

Nyaralás alatt is találkozhatsz ágyi poloskákkal 

Szinte folyamatosan bukkannak fel olyan esetek az interneten, amikor valaki bogarakat talál a szobájában. Egy skót pár például nemrégiben több száz ágyi poloska csípéssel tért vissza Spanyolországból, amit először allergiás reakciónak véltek. Később csípéseik miatt orvosi kezelésre szorultak, és minden ruhadarabjukat fertőtleníteni kellett, hogy a bogarakat még véletlenül se hurcolják haza.  

Az első és legfontosabb, hogy amikor megérkezel egy szállodába, eszedbe ne jusson ledobni az ágyra a csomagjaidat, hiszen így másznak bele a legkönnyebben a bogarak. Amíg ellenőrződ az ágyakat, addig hagyd a csomagokat az előszobában, vagy még jobb, ha kiviszed a fürdőszobába. 

Ez különösen fontos, ha kollégiumokban vagy kisebb szállodákban bérelsz szobát, de előkelő, drága, sokcsillagos helyek esetében is érdemes résen lenni, hiszen itt is előfordul, hogy nem veszik észre az élősködőket. Az ellenőrzéshez szedd le az ágyneműt, és forgasd át jó alaposan. Ezután, ha lehet, emeld ki a matracot, és ezt is nézd át az ágykerettel együtt, különös tekintettel a sarkokra! 

A szálláshelyeken az ágyon kívül csak nagyon ritkán és akkor is csak súlyos fertőzés esetében fordulnak elő általában a bogarak, így máshol felesleges keresned. Ha az ellenőrzés során nem találtál a poloskák jelenlétére utaló nyomokat, akkor valószínűleg biztonságban vagy. Intő jel lehet azonban, ha estéről reggelre apró, vöröses, szúnyogcsípésszerű, akár viszkető pöttyök jelennek meg a bőrödön. Ezek főleg a karon és a lábon fordulnak elő általában. 

Gyakori azonban, ha két ember alszik egy ágyban, hogy a poloskák csak egyet csipkednek össze közülük. Mivel a nők testén kevesebb szőrzet van, és könnyebben átszúrható a bőrük, őket jobban kedvelik.

Ha már megtörtént a baj

Ha a poloskák jelenlétére utaló nyomot találsz, esetleg csípésekkel ébredsz, akkor az első dolgod legyen fényképekkel dokumentálni minden bizonyítékot. Ezt utána semmiképp se add át soha – még megmutatni se – a szálloda dolgozóinak, nehogy fotók nélkül kapd vissza a fényképezőgéped, vagy a telefonodat. Fordulj illedelmesen a személyzethez, és ne félj pénzvisszafizetést, másik szobát vagy kártérítést kérni. Szükség esetén ragaszkodj ahhoz, hogy a szálloda vezetőivel is beszélhess a problémáról.  

 

Amikor hazatérsz, otthon se csomagolj ki! Ami nélkülözhető, azt inkább dobd el. A többi holmidat zsákold be úgy, ahogy fentebb leírtam, majd szórj a zsákba írtószert, és rögtön ragaszd be a zsákot. Másnap pedig mindent moss át mosógépben vagy kézzel legalább 60 fokos vízben, ez ugyanis képes elpusztítani a bogarakat. A bőröndökkel is hasonló módon járj el azzal a különbséggel, hogy azt bizony nem tudod betenni a mosógépbe, viszont találhatsz olyan tisztítót, ahová be tudod adni. De csakis azután vidd el a táskákat a tisztítóba, miután zsákba tetted és írtószerrel be is fújtad.

És még valami….

Ha megjelenik nálad a poloska, az nem azt jelenti, hogy nem vagy jó háziasszony, hogy nem jól vezeted a háztartásodat, vagy hogy koszos vagy. Az ágyi poloska nem válogat, hanem simán csak vándorol. Ezért sose okold magadat, és sose magadba keresd a hibát. Az energiádat ne a saját magad hibáztatására pocsékold, hanem arra fordítsd, hogy az ágyi poloskákat száműzd az otthonodból. Ezzel sokkal többre mész, és ráadásul még értelme is van.

Amennyiben te is küzdesz az ágyi poloskákkal, és úgy döntesz, hogy házi módszerek helyett szakemberhez fordulsz, akkor az ágyi poloska irtásával foglalkozó megbízható, általm ajánlott szakembereket a TISZTASÁG PIACTERÉN találod meg.

Szeretném, ha te is megosztanád velem a saját gondolataidat akár rendszeresen, akár csak néha-néha. Ezt kétféle módon tudod megtenni. Hozzászólásban megírod vagy írsz nekem levelet a hello@rendegykattintasra.hu e-mail címre. Bármelyik módot is választod a kommunikációhoz, biztos lehetsz benne, hogy válaszolni fogok rá.